1. turnaj Šitbořických strak!

10.05.2009 20:00

V letošním roce jsme se v naší škole začali více zabývat softballem, tedy pálkovou hrou, kterou je možno provozovat již od mladšího školního věku. Tento sport u dětí rozvíjí základní pohybové schopnosti – rychlost, vytrvalost, obratnost. Děti se zde učí pohybovým schopnostem – házení, chytání, běh, skluz atp. V neposlední řadě je to ideální sport pro rozvoj myšlení a rychlého rozhodování, protože hráč v softballu se musí v několika málo okamžicích rozhodnout co udělá s hracím míčkem. Je to kolektivní hra pro kluky i holky – ideální pro rozvoj vztahů ve skupině.

            Nejdříve jsme začali mezi dětmi zjišťovat o tento sport zájem a když jsme viděli, že jsou zainteresovaní nebylo proč dále váhat. Ve spolupráci s vedením školy se nám podařilo nakoupit potřebné materiální vybavení a začali jsme trénovat. Nejvíce se tímto sportem zabýváme ve sportovních hrách chlapců v 8. a 9. třídách. S tréninkem jsme však začali již od 5. třídy, kde hrajeme s trošku zjednodušenými pravidly. Hned v prvním roce naší snahy jsme se zúčastnili softballového turnaje žáků 2. stupně v Lednici. Tento sport zase není na školách tak obvyklý, zejména u menších škol (počtem žáků). Hráči Lednice mohli ke konečné sestavě vybírat z 500 žáků své školy. Navíc tato škola provozuje tento sport již mnoho let a vychovala i ligové hráče. Soubor složený ze dvou břeclavských škol měl také daleko větší zkušenosti než my, přesto jsme se neztratili. Ze 20 žáků 8. a 9. tříd jsme vybrali konečnou devítku a odjeli na turnaj do Lednice.

 

            V prvním zápase jsme poměrně zaskočili břeclavský výběr, když jsme zaznamenali 7 bodů. Prohráli jsme nakonec 7:11, ale byli jsme spokojeni. Domácí favorit z Lednice nás trápil mnohem víc, zejména jejich výborný nadhazovač dělal našim pálkařům problémy. Prohráli jsme však důstojně 1:10 a s 1. turnajem byli spokojeni. Za předvedenou hru jsme byli pochváleni zkušenějšími hráči a trenéry.

            Ve školním roce následujícím budeme muset poskládat nový tým, odejde 20 deváťáků, avšak již teď se v mladších kategoriích začínají rýsovat kvalitní hráči do budoucna. Takže se těšíme na příští účast na podobném turnaji. Sportu zdar!

 

Tomáš Mottl