Šitbořické straky třetí na MČR v beeballu!

01.06.2017 14:24

ZŠ Šitbořice – bronzoví medailisté z MČR v beeballu

Choceň, středa 31.5. 2017

Mistrovství ČR v beeballu základních škol se konalo v Chocni. Toto město se nachází v Pardubickém kraji v okrese Ústí nad Orlicí. Tamní softbalová hřiště dobře známe z loňského roku. To jsme sem zavítali se žáky druhého stupně na MČR v teeballu.

A co je to beeball a teeball? Beeball je nejjednodušší forma pálkovacího sportu pro nejmenší. Hráči pálí s pěnovou pálkou, měkkým míčem, hraje se pouze na 3 mety a bez rukavic i helem. To teeball je soutěž pro starší hráče, kde již používají kompletní softbalovou výzbroj a výstroj – tzn. helmy, opravdové pálky, tvrdší míčky, rukavice a hraje se na 4 mety. Oba tyto sporty včetně toho pro starší hráče – softbalu – vyžadují spoustu sportovních schopností a dovedností – běh, házení, chytání, koordinaci, sílu a mnoho dalších. Může se však uplatnit jak silový pomalejší hráč, tak i slabší, ale naopak velmi rychlý hráč. Někdo vyniká v hodech, jiný třeba zase v běhu.

V našem prvním zápase na turnaji se utkáváme se ZŠ Elišky Přemyslovny Brno. Kouče, předsedu SK Sever Brno Michala Doležela, i hráče Brna dobře známe. Naši žáci hrají totiž za Sever v rámci Moravské teeballové i softbalové ligy. V tomto zápase zprvu na výhru příliš nemyslíme. Jsme spíše skromní. Na turnaji – na jeho startu - nemáme větší ambice.

Po dvou směnách – tzn., když se obě družstva 2x vymění na pálce i v poli – však zaznamenáváme skóre 7:7. Že by to nakonec mohlo vyjít? Maximálně se koncentrujeme. Další směna opět vyrovnaná - 10:10. Zaznamenáváme i první homerun na turnaji (tzn. odpal za plot ve vzdálenosti 35 m, kdy již hráč nemůže být autován). Vedeme 13:10, soupeř z Brna má však dohrávku. Tedy, má k dispozici 6 pálkařů, takže, může dát až 6 bodů. Díky naší skvělé obraně však dá pouze jeden a my slavíme neuvěřitelné, a jak se později ukáže klíčové, vítězství 13:11!

Jsme součástí pětičlenné skupiny A společně právě s Brnem, favoritem z Havlíčkova Brodu, ZŠ Doloplazy a Rakvicemi. V druhé bojují Lednice, Břeclav, Hlohovec, Pardubice a Pastviny Brno.

Ve druhém zápase, namotivovaní předchozím nečekaným úspěchem, si slušně zapálíme. Dáváme spoustu bodů a nakonec si proti Doloplazům vybojujeme vítězství 18:11. Dva zápasy, dvě výhry!

Další utkání bereme jako možnost vyzkoušet si všechny hráče které máme na turnaji na různých postech. O výsledek moc nejde. Hráči z pravděpodobně největší softbalové bašty v republice – Havlíčkova Brodu - jsou jasně o třídu výš. Konečná prohra nás nemrzí. Našli jsme optimální sestavu na pozdější boje o umístění.

Máme jasné druhé místo v naší skupině! Před utkáním o celkové třetí místo si však chceme zvednout sebevědomí a porazit posledního soupeře z „áčka“ z Rakvic. Našeho nejbližšího souseda naší vesnice porážíme docela těsně 13:9, když se soupeři podaří několik skvělých odpalů a naše hra není úplně optimální.

Máme hodinu, čeká nás souboj o bronz na MČR. Vůbec jsme nečekali, že budeme bojovat o takto cenné umístění. Máme poměrně nezkušený tým, v základní sestavě dva druháci. Ti však zahráli famózně a v mnohém dorovnali svoje starší kamarády z 5. třídy. Občerstvujeme se, děti si jdou zapálit ze stativu, trochu zaběhat, rozházet. Vymýšlíme taktiku a dolaďujeme sestavu.

A je to tady! 4. místo by bylo před turnajem skvělé, ale kdo chce být bramborový?

Dvoutisícové Šitbořice a proti nám rivalové z našeho okresního města - Slovácká Břeclav. Velmi dobrý soupeř. Náš protivník z různých softbalových soutěží v rámci SK Sever Brno. Dobře jej známe.

Břeclav od začátku skvěle pálí a vede. Po první směně 3:5, po druhé 5:8. Soupeř umisťuje nechytatelné odpaly, naši se snaží, ale nestačí to. Třetí směna se nám povedla, snižujeme na rozdíl jediného bodu – 9:10. Jdeme na to, zatneme zuby a přitlačíme. Po další pálce a té poslední vedeme 13:10, ale soupeř má dohrávku. Má k dispozici 6 hráčů, kteří mohou zaznamenat až 6 bodů. Je to 13:13, udržujeme se zatnutými zuby remízu a následuje rozpal. Tak to budou nervy.

Jak probíhá rozpal? První tři hráči každého týmu dle soupisky musí získat pro svůj tým co nejvíce met. Tzn, odpálíš a běžíš, nesmí ti to chytit ze vzduchu a ty se snažíš dosáhnout co nejvíce met – max. pro každého hráče jsou tedy tři body. První hráč na pálku – 2 body, skvělé! Druhý je aut ze vzduchu. Nevadí. Třetí hráč – 3 body. Celkem 5! A na pálku jdou břeclavští. Teď už je to na ně psychicky náročné. První dva hráče autujeme a je jasno. Třetí už na pálku ani jít nemusí. Je to doma!

Propukne nefalšovaná euforie, radost z nečekaného úspěchu. Tu s námi oslavují i kamarádi z Brna, kterým děkujeme za podporu. Děti jsou jako v tranzu. Já se svým asistentem se radujeme s nimi. Turnaj nakonec bez překvapení ovládají žáci z Havlíčkova Brodu.

Po pěti letech získává naše malá škola opět výrazného sportovního úspěchu v rámci celé České republiky. V roce 2012 jsme mezi „základkami“ slavili titul v rámci florbalu, teď konečně zúročujeme také roky softbalového kroužku! Úspěch v rámci klání základních škol jsme čekali spíše s našimi žáky 2. stupně. Ale proč ne? Tam nás ještě mistrovství čeká. Na stejném místě 14.6.

Třetí velká sportovní medaile naší školy! A spolu s ní i krásný pohár vezeme asi tříhodinovou cestou autem domů do Šitbořic.

Pohádka je u konce, my z ní máme obrovskou radost. A že byla nečekaná, o to víc si ji užíváme!

Dream team: Dominik Šabata, Šimon Urbánek, Filip Mrhálek, Petr Novotný, Stela Němečková, Soňa Přibylová, Alžběta Rozsívalová, Michaela Nečasová, Daniel Mottl, Samuel Němeček a Terezie Danielová.

Asistent trenéra: Jan Kurdiovský

Děkujeme také pořadateli za krásně uspořádaný turnaj a panu Dominiku Jankovi za pomoc při dopravě hráčů na turnaj!

Výsledky na turnaji

Konečné pořadí MČR

Fotogalerie

 

Tomáš Mottl