Historické brambory z MČR v teeballu

15.06.2017 19:24

MČR ve školním teeballu

Přesně před 14 dny jsme slavili historický úspěch naší školy, když se nám podařilo vybojovat bronz na MČR v beeballu - zjednodušené formě softballu do 5. třídy.

Tehdy jsme si na takové umístění ani nepomysleli. Naopak na MČR v teeballu (pro žáky do 9. tříd) jsme však měli celkem slušné ambice. Většina našich hráčů nastupuje nejen ve školní softballové lize, ale také za SK Sever Brno v rámci Moravské ligy žáků nebo kadetů.

Ovšem ještě před začátkem turnaje bylo jasné, že nepůjde o procházku růžovým sadem. Praha, Pardubice, Břeclav,... A naše malinkatá škola proti nim.

Při pohledu na výšku a váhu některých hráčů soupeřů bylo jasné, že náš mladý tým (2 šesťáci, 2 sedmáci, 5 osmáků a dva deváťáci) bude mít plné nohy a ruce práce aby uspěl.

Osm týmů bylo rozděleno do dvou čtyřčlenných skupin. Ve skupině A jsme nejprve narazili na ZŠ Polabiny Pardubice. Se stejným soupeřem jsme si loni celkem snadno poradili.

Tentokráte však byl zápas velmi vyrovnaný. Po třech směnách jsme sice vedli 6:3, ale soupeř byl velmi zdatný na pálce a nám se v tomto zápase nepodařilo pálit tak, jak to umíme. V páté směně nasázel soupeř 4 body a na světě bylo drama. Pardubice jsme však už do vedení nepustili a pohlídali si vítězství 11:8.

V dalším zápase s baseballovou ZŠ Bílá Praha (farma Kotlářky - nejlepšího baseballového týmu Prahy) jsme příliš šancí neměli. Soupeř disponoval obrovitými chlapy. Vypadalo to, jako kdyby nastoupili žáčci proti středoškolákům. Soupeř od začátku sypal body. V jedné ze směn jsme měli obsazené všechny mety a na pálce byl náš nejsilnější pálkař. Kdyby dal homerun, mohli jsme Prahu potrápit. Výsledek 6:20 však hovoří za vše. Pozitivem je, že Bílá Praha nakonec celé MČR vyhrála a náš výsledek byl ještě velmi slušný.

Další zápas byl pro nás stěžejní. Tak jako na MČR v beballu. V cestě za druhým místem ve skupině stála Slovácká Břeclav. Velmi dobrý tým s nadějnými softballovými hráči a naši staří známí. Břeclav se taky hned od začátku dostala do vedení. Naši hráči se však probudili a po kanonádě ve třetí směně větší drama již nepřipustili. Soupeře jsme nakonec rozstříleli 19:5. Zajistili jdme si tak druhé místo a souboj o celkové třetí místo na MČR!

Ve druhé skupině těsně zvítězil Kostelec před Budějovicemi, našimi kamarády ze Šlapanic a Lednicí.

Bylo jasné, že nás čeká další velmi silový baseballový tým z Budějovic. Souboj o třetí místo nabídl nádherný teeball který diváky zvedal ze sedadel. Budějovice sice nasypaly v první směně 5 bodů, ale my se pochlubili třemi homeruny ve druhé směně, kdy jsme zaznamenali maximálních 6 bodů. V každé ze směn však byly Budějovice díky svým obrovitým hráčům schopny zahrát homerun a nakonec nám uštědřily porážku 14:19 a přisoudili nám nepopulární brambory.

Naši hráči však podali úžasný výkon na hranici svých možností. Jsem na ně neskutečně pyšný a i když nezískali medaili tak jako před nedávnem beeballisté, čtvrté místo v této obrovské konkurenci a zejména vyrovnaný zápas s tak silnými Českými Budějovicemi nás nesmírně potěšil.

Děkuji všem hráčům za maximální oku lahodící výkony, rodičům žáků za odvoz na turnaj a kouči Severu Brno Michalu Doleželovi za trenérskou pomoc!

V kategorii 2. stupně tak dosahujeme na poli mistrovství ČR nejlepšího výsledku a po loňské osmé příčce tuto pozici vylepšujeme na místo čtvrté. Hranice mezi školními týmy naplněnými reprezentanty špičkových klubů baseballu a softballu a mezi hráči ze školního kroužku, kteří sice hrají různé softballové ligy, ale ne v tak kvalitních soutěžích byla patrná. Ale myslím si, že jsme na jeden z nich určitě měli, museli bychom však disponovat týmem složeným pouze z  osmáků a deváťáků a to v naší malé škole není takřka možné. A poslední věc na závěr. Pokud by se hrálo MČR škol v softballu s nadhozem, jsem si jistý, že bychom na medaili dosáhli!

Výsledky na turnaji

Pořadí MČR v teeballu

Fotogalerie

 

Tomáš Mottl